Imponerande arkitektur: Globen

Ericsson Globe, tidigare kallad Stockholm Globe Arena eller i dagligt tal Globen, är en multiarena i stadsdelen Johanneshov i Stockholm. Den är världens största sfäriska byggnad, vilket betyder en klotformad kroppsyta. Konstruktionen bärs upp av 48 böjda stålpelare, och byggnaden är 110 meter i diameter, 85 meter hög invändigt och byggd i stål, betong och glas. Den har en volym på 600 000 kubikmeter. Med sin unika form har Globen blivit en symbol för Stockholm och Sverige.

Globen och området omkring ritades av Berg Arkitektkontor AB, och första spadtaget togs den 10 september 1986. Arenan invigdes officiellt den 19 februari 1989. Den har en publikkapacitet på 16 000 personer, och håller såväl sportevenemang som konsterter och andra shower. Vid ishockey ryms 13 850 personer. Publikrekordet har Metallica, som hade 16 531 besökare 2004. Det finns totalt sex entréer, och invändigt är Globen indelad i tre olika publika läktare, A, B och C, samt ett 40-tal VIP-loger och en restaurang högst uppe vid taket.

År 2009 placerades en liten faluröd stuga med vita knutar på Globens topp, med tanken att förena den moderna och högteknologiska Globen med den traditionella helsvenska lilla stugan. Upphovsmannen till stugan är konstnären Mikael Genberg. 2010 var bygget av Globens gondolbana SkyView klart. Den löper längs den västra utsidan av Globen och erbjuder en resa till Globens topp, 130 meter över havet, i två klotformade kabiner som var och en har en diameter av ca 4,5 meter och kan ta upp till 16 personer. En resa tur och retur tar cirka 20 minuter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *