Imponerande arkitektur: Turning Torso

Turning Torso, även kallad Torson eller TT och lokalt för ”det skruvade huset”, är det tredje högsta bostadshuset i Europa och Sveriges och Nordens högsta skyskrapa. Byggnaden är 190,4 meter hög och känns igen på sin ”skruvade” design. Den står i Malmö och har blivit ett landmärke för Öresundsregionen då den syns från båda sidor av sundet.

Arkitekten som står bakom designen är Santiago Calatrava. Han inspireras av naturliga rörelser hos djur och människor, och Turning Torso ska föreställa en människokropp i en vändande rörelse. Hela konstruktionen vrider sig 90 grader på sin väg upp. Byggstarten var 2001, och det första spadtaget togs den 14 februari. Arbetet dokumenterades i programmet ”Extreme Engineering” på Discovery Channel, som visade byggarbetarnas vardag. År 2005 stod byggnaden klar, och invigningen skedde den 27 augusti.

Turning Torso har 54 våningar och är i huvudsak ett bostadshus med 147 lägenheter i olika storlekar. Lägenhetsytan omfattar ca 13 500 kvadratmeter. Byggnadens konstruktion bygger på kuber, och de två nedersta kuberna består av kontorsytor. Varje våningsplan är omkring 400 kvadratmeter. De två översta våningarna, 53 och 54, är en konferensanläggning kallad Turning Torso Meetings. Den totala golvytan är 27 000 kvadratmeter.

I byggnaden finns tre höghastighetshissar och två separata hissar för kontorsdelen. Trappor finns ända upp till det översta våningsplanet. Man hittar också en festvåning med plats för upp till 30 personer, en vinkällare, två bastuavdelningar och ett gym. Den 18 augusti 2006 utförde Felix Baumgartner ett så kallat BASE-hopp från Turning Torso, där han först hoppade fallskärm från en helikopter och landade på byggnaden, och sedan hoppade från byggnaden och landade på marken nedanför.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *